Hvordan kan DU bli en dyktig foredragsholder? Vi spør Kristian!

Sist gang Kristian holdt foredrag snakket han om videreutdanning for psykologer og om Mental Helse Ungdoms perspektiver på brukermedvirkning for Norsk Psykologforening. Etter foredraget fikk han tilbakemeldinger hvor noen av dem sa at han var: «Modig», «Engasjerende», «Inspirerende», «Provoserende», «Reflektert» og «Trygg».

 

Til tross for en høyere utdanning som for det meste handler om talekunst og formidlingskompetanse, et sjarmerende smil og en bevegende utstråling, husker Kristian godt den første gangen han skulle holde et foredrag.

Du trenger nervøsiteten/ Nerver er bra

– Jeg var dritnervøs!
Jeg skulle holde foredrag for masse fagfolk om hvordan det er å leve med ADHD. Jeg ville gjerne vise at jeg var profesjonell gjennom å sørge for at presentasjonsteknikken var solid. Jeg brukte flere måneder på å utvikle foredraget og brukte aktivt vennene mine som tilhørere flere ganger. Det var veldig skummelt, men det er det fortsatt!

Hva er det som driver deg til å fortsette med det når det er så skummelt?

–Det er vel opplevelsen av å få til noe som er så skummelt. Det å oppleve at jeg skaper forandring og er til inspirasjon for andre. Det som er rart når man legger ned så mye tid og krefter i det å prestere, er det at man blir enda mer redd, fordi man setter enda høyere krav til seg selv og sin egen prestasjon.

Ja, det kjenner jeg igjen i både meg selv og i mange andre som holder foredrag i Mental Helse Ungdom. Har du noen tips til hvordan man kan kontrollere nervøsiteten?

–Det viktigste å tenke på når det gjelder nervøsitet det er at nervøsiteten er der for å sørge for at du gjør det så bra som mulig. Hvis du ikke er nervøs så jobber du ikke nok med foredraget i forkant, du er ikke kritisk nok eller skjerpet nok når du skal gjennomføre. Du trenger nervøsiteten! Det gjelder å se på den som noe positivt. Det er ikke så lett, men jeg prøver å passe på at jeg er sånn «passe nervøs». Blir man for nervøs, kan det hende at man ikke får til noen ting. Noe som hjelper meg er å si til meg selv er at jeg trenger nervøsiteten. Jeg fokuserer på å puste rolig og stå rak i ryggen for å redusere stressnivået.

Målgruppe og poeng

Over til det mer praktiske, hvor begynner man når man skal holde et foredrag?

– Det første du må vite er hvem du skal holde foredrag for. Det er meningsløst å holde et tungt og vanskelig foredrag for en gruppe 5-åringer i barnehagen for eksempel. Det neste du må vite er hva du ønsker at skal ha forandret seg hos tilhørerne etter du er ferdig.
Det dummeste du gjør er å holde et foredrag om alle de tingene du føler du har på hjertet. For da leverer du masse gode poeng som er flettet inn i hverandre, og da har du ikke noe kontroll på hvilke poeng som blir husket og hvilke som ikke blir husket. Du kan risikere at alle husker at du liker makrell i tomat fordi du brukte dette for å illustrere et mindre viktig poeng, mens de tingene du mener at var skikkelig viktig ikke blir husket i det hele tatt.
Du må derfor finne et hovedpoeng. . Det trenger du ikke å finne ut av med en gang. Det kan hende du finner ut av det underveis i forberedelsesprosessen, men når du har utviklet et ferdig foredrag, bør du bare ha èt poeng. Alle andre viktige ting du sier bør kunne knyttes til det ene poenget slik at det blir gjentatt mange ganger i løpet av foredraget. Da har du full kontroll på hva folk vil huske etterpå!

Okey, så når man vet hvem man skal holde foredrag for, hva man ønsker at skal ha forandret seg hos tilhørerne og funnet hovedpoenget sitt, hva gjør man så?

–Etter dette finnes det mange fremgangsmåter. Det jeg gjerne begynner med er å dagdrømme gjennom foredragssituasjonen. Mens jeg dagdrømmer dukker det gjerne opp gode poeng og ting jeg har lyst til å si. Det skriver jeg ned. Så strukturerer jeg det sånn at jeg knytter opp alle tingene jeg skal si til hovedpoenget. Det betyr og at en del av de tingene jeg tenker at hadde vært dritsmart å si må strykes.
Når jeg har en struktur i foredraget så stykker jeg det opp i deler. Hvis jeg har god tid så sørger jeg for at alle delene har litt faktainformasjon, litt historiefortelling, litt som er rørende og litt som er morsomt. Og at alle delene slutter med at jeg gjentar hovedpoenget.

Takk for gode tips! Har du noen oppmuntrende ord til leserne våre som skal holde foredrag?

–De som er dyktige foredragsholdere synes foredrag er det vanskeligste og skumleste som finnes. De har mye vondt med seg selv fordi de er opptatt av å lete etter hva de kan gjøre enda bedre, men får desto mer ut av det.

 

  1. Begynn alltid med å takke for at du fikk komme. Presenter deg selv og hva du skal snakke om.
  2. Tenk gjennom hvordan du ønsker å stå. Og hvor hendene dine skal være. Notater bør være på tykke ark eller papp. Ikke ha ting i lommene.
  3. Skru av lyden på mobilen.
  4. Pass på at du har tilgang til en klokke slik at du kan justere at du er i mål med foredraget når du skal være ferdig.
  5. Snakk dobbelt sakte og ta dobbelt så lange pauser som du er komfortabel med. Publikum vil oppleve tempo og pauser på en helt annen måte enn deg selv.
  6. Tren foran venner og foran speilet. Jo kleinere du opplever det, jo bedre læringseffekt får du.
  7. Ikke la deg selv flykte fra å tenke på oppgaven fordi det er ubehagelig å være nervøs. Nervøsiteten skal være der og du trenger den for å gjøre en god jobb. Bruk den til å fokusere på hvordan du planlegger og gjennomfører foredraget.
  8. Etter foredraget bør du være forberedt på at du kan kjenne deg veldig tom og utmattet. Du legger kanskje merke til en masse feil som det gjør vondt å tenke på at du har gjort. Det er bra. Det betyr at du er en av de som jobber aktivt med å videreutvikle deg selv. De som går inn i den selvkritikken og bruker det selv om det gjør vondt, er de som blir dyktige til det de gjør.
  9. Ha et bevisst forhold til hvilke hjelpemidler du bruker. Du trenger ikke ha en PowerPoint for å ha en PowerPoint. Hvis du trenger en PowerPoint for å huske hva du skal si er det bedre at du har stikkord på et ark for deg selv, enn at du har det på storskjerm for alle andre.

Kurs i foredrags og presentasjonsteknikk kan bestilles gjennom Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.. Man får øvd seg på å disponere og strukturere sitt eget foredrag, og på holde korte presentasjoner foran andre med veiledning.