Flere studier har vist at andelen som får psykiske helseproblemer er høyere hos hørselshemmede og døve enn hos den hørende befolkningen. I tillegg tar ofte døve og hørselshemmede unge senere kontakt med psykiske helsetjenester enn sine hørende jevnaldrende, og viser flere symptomer på angst og depresjon enn gjennomsnittet. Det er ikke lett å skulle ta kontakt med psykiske helsetjenester når man er døv eller hørselshemmet.
For å samle informasjon om hvilke barrierer hørselshemmede og døve ungdommer opplever i sitt møte med psykiske helsetjenester skal det gjennomføres intervjuer med hørselshemmede og døve ungdommer. På bakgrunn av kartleggingsrapporten skal det produseres to veiledere som skal brukes til å veilede helsetjenester og brukermedvirkere. I tillegg skal resultatene av kartleggingen brukes til å synliggjøre behovene for et bedre tilbud overfor politikere og andre beslutningstakere
Målet er å gi unge hørselshemmede og døve verktøy de kan bruke for å få en varig god psykisk helse. Gjennom prosjektet skal målgruppen tilbys kurs i brukermedvirkning, slik at de skal få verktøy til å utvikle seg som handlekraftige brukermedvirkere, og selv ta aktiv del i å forme helsetjenestene.
Prosjektet ledes av en prosjektkoordinator i 100 % stilling, og gjennomføres i samarbeid med forskere fra FAFO og NTNU. Prosjektet skal samarbeide tett med interesseorganisasjoner for unge hørselshemmede og døve som Hørselshemmedes Landsforbund Ungdom og Norges Døveforbund Ungdom for å sikre brukermedvirkning.
Har du spørsmål om prosjektet?
Ta kontakt med prosjektkoordinator Katie Kåsa Moriggi på e-post: [email protected]