Jusschat – vi gir deg råd om dine rettigheter!
Har du blitt syk, men vet ikke hvordan du skal få sykepenger? Eller kanskje du blir mobbet på skolen, men skolen gjør ikke noe for at du skal få det bedre? Leier du leilighet og lurer på hva utleier kan kreve av deg? Eller kanskje du ikke har fått den helsehjelpen du trenger, men du vet ikke hvem du kan klage til. I Jusschat hjelper vi deg med å løse dine rettslige spørsmål – helt gratis!

Åpningstider
Tirsdager og torsdager fra 18.00 – 21.00
Ring oss på 21 456 007 eller chat med oss ved å trykke på chatikonet nede i høyre hjørne.
Har du opplevd...
- at boligen din ser ut som en rønne? Utleier har plikt til å vedlikeholde boligen du leier. Utleier skal sørge for vanlig vedlikehold slik at det ikke oppstår mangler; typisk maling, taktekking og lignende forebyggende arbeid. Utleier skal også sørge for reparasjoner, for eksempel utskifting av vindu og dørklokke, med mindre annet er avtalt. Og apropos utleier, visste du at det også finnes regler for hvor lang oppsigelsestid utleier kan pålegge deg hvis du ønsker å flytte?
- å bli utsatt for vold eller seksuelle overgrep? Da har du en ubetinget rett til bistandsadvokat. Du kan også søke om voldsoffererstatning dersom du har vært utsatt for en straffbar handling.
- å betale for noe som ikke fungerer? Hvis du kjøper en vare som har en feil, kan du kreve at selger fikser mangelen eller gir deg en ny vare.
- å bli mobbet? Da er skolen pålagt å lage en aktivitetsplan som skal sikre deg et trygt og godt skolemiljø. Hvis skolen ikke setter inn grep som sørger for at du får det trygt og godt, kan du melde inn saken til statsforvalteren i fylket der du bor.
- at dine foresatte vil snoke i alt du gjør? Fra du er 16 år trenger ikke de å få informasjon om den helsehjelpen du får hos lege, psykolog eller annet helsepersonell, unntatt når informasjonen er nødvendig for å kunne ta godt vare på deg. De har uansett ikke rett til å få noen opplysninger fra helsepersonell etter du har fylt 18 år.
I Jusschat jobber det frivillige jusstudenter og ferdigutdannede jurister som er trent i å finne frem i lovverket. Vi gjennomfører ikke tyngre juridiske vurderinger, men gir råd og veiledning til hvilke rettigheter man har krav på og hvor man eventuelt kan sikre seg disse rettighetene. Vi besvarer henvendelser vedrørende alle juridiske spørsmål.
NB! Vi kan ikke besvare rettslige spørsmål via e-post eller sosiale medier, kun via chat og/eller telefon i våre åpningstider.
Dersom vi får inn spørsmål eller kommentarer som gjør at vi tror det kan være fare for ditt liv eller helse, må vi følge avvergingsplikten og melde fra til politiet. I slike tilfeller går avvergingsplikten foran taushetsplikten. Da må vi kontakte politiet, slik at de kan forsøke å hjelpe. Politiet kan kontakte vår chatleverandør, eDialog24, og spore opp IP-adresser. Vi i Mental Helse Ungdom kan aldri spore opp din IP-adresse.
Mental Helse Ungdom er pliktig å avverge et straffbart forhold dersom det kommer frem i samtalen at en av våre innskrivere utsettes for eller planlegger straffbare handlinger, og samtalens innhold kan føre til identifisering av personen vi snakker med. Dette gjelder kun planlagte straffbare handlinger som for eksempel fysisk eller psykisk mishandling, seksuelle overgrep eller drap.
Alle frivillige i Jusschat har taushetsplikt. Det betyr at vi ikke har lov å fortelle det du sier til oss til noen andre.
Samtaler og IP-adresser lagres hos oss i 72 timer, før de blir slettet. Denne informasjonen brukes til statistikklogg og kategorisering. IP-adresse brukes kun ved fare for liv og helse, når vi må følge vår avvergingsplikt.
Motiveres du av å hjelpe andre i en vanskelig situasjon, og ønsker relevant og praktisk jobberfaring? Vi i Jusschat mottar spørsmål innenfor de fleste rettsområder, og som frivillig kommer man ofte borti spennende problemstillinger. Du må ha fullført og bestått 2. avdeling på jusstudiet, og kunne ta på deg 2-3 vakter i måneden.
Alle frivillige får nødvendig kursing og opplæring, og vi har foreløpig kun kontor i Oslo. Send en kort søknad, CV og karakterutskrift til jusschat@mhu.no.
Vi tar imot søknader hele året.

Demi og Emilie står bak Jusschat. Vi har tatt en prat om reisen hit og videre planer for den juridiske tjenesten.