Dyreassistert arbeidstrening
Det er stadig flere unge i Norge som sliter med psykiske helseutfordringer. En konsekvens av denne utviklingen er at mange under 30 år faller fra skolegang eller står utenfor arbeidslivet, samtidig som antall unge uføre øker. Mental Helse Ungdom jobber derfor tett opp mot ungt utenforskap, og tilbyr tilrettelagt arbeidstrening i samarbeid med Dyrebeskyttelsen Norge. Arbeidstreningen foregår i ulike deler av landet; Tromsø, Mandal, Nord-Jæren og Oslo.

Formål
Dyreassistert arbeidstrening er for unge mellom 16 – 25 år som av ulike grunner har falt ut av skolen eller står utenfor arbeidslivet. Nærmere bestemt er dette et tiltak for deg som er interessert i arbeid med dyr, og som ønsker å øve på å komme tilbake til jobb, skole eller utdanning.
Deltagelse i arbeidslivet kan fungere som en viktig kilde til noen av våre mest grunnleggende behov, som opplevelse av mestring, autonomi og tilhørighet (Gagné & Deci, 2005). Tilrettelagt arbeidstrening med individuell tilpasning er på den måten et viktig bidrag for å sikre gode opplevelser med en positiv arbeidshverdag for unge.
Sentralt for arbeidstreningen er å utvise helhetlig oppfølging av sårbare dyr som er under omsorg av Dyrebeskyttelsen Norge. Formålet er å styrke deg som praksiskandidat, din mestringstro, arbeidsmotivasjon og psykiske helse, slik at du er motivert for utdanning eller jobb etter deltakelse i prosjektet.
Bakgrunn
Forskning viser at samvær med dyr kan gjøre at vi slapper av og føler oss bra, i tillegg til en rekke andre helsefordeler som i nyere tid blitt et tema for dedikert forskning (Fine, 2019). Samtidig vil unge som har vært utenfor arbeidslivet over en lengre periode ofte ha større sannsynlighet for å betvile egen evne til å kunne utføre verdifullt arbeid.
I dyreassistert arbeidstrening følger vi både praktiske arbeidsoppgaver og ulike ansvarsområder som gjør at du får en tydeligere avklaring på dine faktiske evner og arbeidskapasitet. Flere av våre praksiskandidater melder at arbeidstreningen har gitt dem mening, mestring og glede i hverdagen, og at de er motiverte for å studere dyr videre eller søke arbeid rettet mot dyr.
Hva du kan forvente
Arbeidstreningen foregår ved ulike hjelpesentre hos Dyrebeskyttelsen Norge, som ofte er det første stoppestedet for dyr som trenger akutt hjelp.
Praksiskandidater bidrar med å gi helhetlig oppfølging av disse dyrene, som innebærer:
- arbeid knyttet til innfangning av dyr i nød og/eller hjemløse dyr
- rehabilitering, sosialisering
- rengjøring, stell, foring og medisinering
- å gi omsorg og skape trygghet for dyrene slik at de blir klare for adopsjon
Dyrene hos Dyrebeskyttelsen er primært katter og kaniner, og har alle veldig ulik erfaring med mennesker. Noen er trygge og kontaktsøkende, mens andre er redde etter å ha opplevd vonde ting og har dermed behov for ekstra tålmodighet og varsom håndtering.
Vi jobber for å tilpasse arbeidstreningen etter hva den enkelte har behov for, og evaluerer jevnlig for å kartlegge hvordan det går, og om det er behov for noen justeringer. For at arbeidstreningen skal fungere så godt som mulig for den enkelte er vi opptatt av åpenhet, god kommunikasjon og trygge rammer. Deltagere i prosjektet vil få tett oppfølging fra egen mentor i Dyrebeskyttelsen Norge, og samtidig jevn veiledning fra prosjektkoordinator i Mental Helse Ungdom.
Ved oppstart gjennomføres det et opplæringsmøte med mentor og prosjektkoordinator. Her går vi gjennom arbeidsoppgaver og rutiner hos Dyrebeskyttelsen, samtidig som vi kartlegger kandidatens ønsker og behov, og avgjør hvor mye man skal jobbe innledningsvis. Deretter har vi ha ukentlige oppfølgingsmøter den første måneden for å kartlegge om vi skal trappe opp eller ned i arbeidstid, og for å snakke litt om hva som eventuelt fungerer godt eller mindre godt.
Noen dager kan det være vanskelig å møte opp i arbeidstrening, og det er i orden. Vi ønsker likevel at man gir beskjed på forhånd til mentor eller prosjektkoordinator hvis det ikke passer å møte opp til avtalt tid. Både prosjektkoordinator og mentor bistår i oppfølging og fungerer som viktige støttespillere, både når det gjelder veiledning, råd, og ivaretagelse av kandidaten, samt at de blir sett og anerkjent for sin innsats.
Dyrebeskyttelsen Norge har fra tidligere erfaring med tilrettelagt tiltak og gjør en stor innsats for å skape en arena for sosial inkludering. Kandidatene får også tilbud om digitalt kurs i regi av Lysne Psykologer, innenfor temaene: Depresjon, angst, stress og motivasjon, traumer og PTSD, mindfullness og groundingteknikker.

Praktisk informasjon
Hvem er tilbudet for?
Deg mellom 16-25 år, som av ulike grunner har falt fra skole, utdanning eller arbeid.
Hvor?
Dyrebeskyttelsen Norges lokallag i Tromsø, Nord-Jæren, Mandal og Oslo
Hvor ofte?
Vi begynner med rolig oppstart i arbeidstid, og øker etter behov.
Varighet?
I utgangspunktet 6 måneder, med mulighet med forlengelse til 12 måneder. Hver runde med arbeidstrening varer fra august-desember og februar-juli.
Dyrebeskyttelsen Norge Ung (DNU)
Dyrebeskyttelsen Norge Ung (DNU) er en gruppe for unge deg mellom 18 – 25 år med engasjement for psykisk helse og dyrevelferd.
DNU er en fin arena for felleskap og tilhørighet med likesinnede som samles en gang i uken ved lokalet til Dyrebeskyttelsen Norge i Oslo.
Gruppen jobber aktivt med opplysningsarbeid rettet mot dyrevelferd og etiske holdninger til dyr, og publiserer gruppeaktivitet og vitenskapelig basert fakta på Instagram kontoen DB Ung (@dyrebeskyttelsenung).
Videre har gruppen som formål å drive opplysningsarbeid gjennom stands og holde ulike foredrag. Dette gir nyttefekter som blant annet erfaring med planlegging, gjennomføring og ansvar, samt SoMe kunnskap. Samtidig gir det en god og trygg sosial arene med personer i samme alder og med samme interesse.

Lurer du på noe?
Send en e-post til prosjektkoordinator Cornelia Wiik, på cornelia.wiik@mhu.no