Kosthold og Ernæring
«Kostholdsprosjektet» i regi av Mental Helse Ungdom er et tredelt prosjekt, som består av en kostholdschat, individuell kostholdsveiledning, samt en instagram- og tiktokkonto kalt «Sunnhjernemat» hvor vi sprer matglede og kostholdsinformasjon du kan stole på.
Fra våren 2022 har vi utvidet prosjektet ytterligere på bakgrunn av stor økning av psykiske utfordringer relatert til mat og kropp hos unge som følge av koronapandemien. Det utvidede prosjektet har fått navnet «Hjernemat» og innebærer at enda flere kan få tilbud om gratis individuell kostholdsveiledning hos klinisk ernæringsfysiolog, samt tiktok-kontoen «Sunnhjernemat». Prosjektet innebærer også et nytt lavterskeltilbud rettet mot helsepersonell som møter ungdom og unge voksne som har utfordringer relatert til mat og ernæring, hvor det er rom for å få veiledning fra klinisk ernæringsfysiolog, diskutere caser og sparre.
Følg oss på instagram og tiktok
Matglede og evidensbasert kostholdsinformasjon er stikkord for kontoene våre på Instagram og Tiktok. Her vil vi snakke om tanker og følelser rundt mat, spre enkle og digge oppskrifter og spre kostholdsinformasjon du kan stole på. Alt som postes er kvalitetssikret av klinisk ernæringsfysiolog.

Chat med oss om mat, kosthold og ernæring
Hva bør jeg spise for å få mer energi? Er det farlig å drikke lettbrus? Legger jeg på meg av å spise kveldsmat? Og bør jeg egentlig faste?
Er du mellom 13 og 30 år og har spørsmål om mat, kosthold og ernæring? Da er dette chatten for deg.
Her kan du snakke med en av våre frivillige studenter i klinisk ernæring.
Åpen på tirsdag og torsdag mellom kl. 16 og 18.
Klikk på chatikonet i høyre hjørne for å prate med oss.
INDIVIDUELL KOSTHOLDSVEILEDNING
Vi tilbyr gratis individuell kostholdsveiledning hos klinisk ernæringsfysiolog til alle ungdom og unge voksne (13-30 år) som opplever utfordringer relatert til kosthold og psykisk helse.
Tilbudet er for deg som opplever å ha utfordringer som ikke er alvorlige nok til å få hjelp i helsevesenet, men plagsomme nok til at det påvirker hverdagen og din psykiske helse. Her kan du komme og prate om alt fra kostholdsvaner, utfordringer knyttet til mat og kropp, motivasjon til vektendring, mage- og tarmplager (og mye, mye mer).
Timene foregår enten via fysisk oppmøte ved Mental Helse Ungdoms kontorer i Oslo sentrum (Dronningens gate 17) eller digitalt over nett.
Individuell veiledning for helsepersonell
Arbeider du med ungdom eller unge som har utfordringer relatert til mat og kosthold og opplever å ha manglende tilgang på ernæringskompetanse. Da er dette tilbudet for deg. Her kan du komme i kontakt med klinisk ernæringsfysiolog over telefon, motta ernæringsfaglig veiledning, diskutere caser og sparre. Vi tar imot henvendelser over telefon mandag kl. 12.00 til 15.30 og torsdag kl. 09.00 til 13.00 fra 1.juni 2022. Ta kontakt på telefon 94456380 for å prate med klinisk ernæringsfysiolog.
- Dersom vi får inn spørsmål eller kommentarer som gjør at vi tror det kan være fare for ditt liv eller helse, må vi følge avvergingsplikten og melde fra til politiet. I slike tilfeller går avvergingsplikten foran taushetsplikten. Da må vi kontakte politiet, slik at de kan forsøke å hjelpe. Politiet kan kontakte vår chatleverandør, eDialog24, og spore opp IP-adresser. Vi i Mental Helse Ungdom kan aldri spore opp din IP-adresse.
- Mental Helse Ungdom er pliktig å avverge et straffbart forhold dersom det kommer frem i samtalen at en av våre innskrivere utsettes for eller planlegger straffbare handlinger, og samtalens innhold kan føre til identifisering av personen vi snakker med. Dette gjelder kun planlagte straffbare handlinger som for eksempel fysisk eller psykisk mishandling, seksuelle overgrep eller drap.
- Alle frivillige chatverter hos Mental Helse Ungdom har taushetsplikt. Det betyr at vi ikke har lov å fortelle det du sier til oss til noen andre.
- Samtalene lagres hos oss i 72 timer, før de blir slettet. Denne informasjonen brukes kun til statistikklogg og kategorisering. Vi lagrer ikke personsensitiv informasjon som IP-adresse eller annen personidentifiserende informasjon.
De aller fleste som har en spiseforstyrrelse blir friske, men ikke uten kyndig hjelp og/eller behandling. Dette krever ofte et tverrfaglig samarbeid, noe vi i Mental Helse Ungdom ikke kan tilby. Vi bistår gjerne med støttesamtaler og veiledning til hvordan du kan få nødvendig hjelp/behandling.
ESL Kosthold har åpnet for fysiske samtaler, men vi må forholde oss til smitteverntiltakene som helsedirektoratet har bestemt
- Om du har symptomer på eller har konstatert luftveisinfeksjoner, er hjemmeisolert eller i hjemmekarantene, skal samtalen gjennomføres via telefon/videokonsultasjon.
- Om du er usikker på om du er syk eller har vært i kontakt med noen som har/er smittet av Covid-19, skal samtalen gjennomføres via telefon/videokonsultasjon.
- Unngå håndhilsning og annen unødvendig fysisk kontakt.
Kontakt i dette prosjektet:
Prosjektkoordinator:
Elisabeth Andrea Johnsen
E-post: elisabeth.andrea.johnsen@mhu.no
Telefon: 97 00 73 21