Angst

Angst er ubehagelig, men ikke farlig i seg selv. Det finnes forskjellige typer angst, men fellestrekk er følelse av frykt eller sterkt ubehag. Du kan bli kvitt angsten eller lære å håndtere den bedre, med rett behandling og ved hjelp av egen innsats. Teksten er hentet fra Rådet for psykisk helse.

Illustrasjonsbilde

Hva er angst?

Angst er en av de vanligste psykiske helseplagene i Norge. Om lag 30 prosent får en angstlidelse i løpet av livet. Ofte opptrer angst i kombinasjon med depresjon. Det kan være vanskelig å kjenne forskjell på bekymringer og angst, eller å vite hvordan du kan forhindre at angsten utvikler seg. Det er ikke farlig å ha angst, selv om du føler det sånn. Det finnes mange behandlingsmetoder som kan hjelpe deg.

Angst kan være et tegn på at man har levd med for mye stress og belastninger over lang tid.

Rådet for psykisk helse

Symptomer

Angst gir sterk følelse av redsel, og at du ikke kan kontrollere det som skjer med deg. Noen ganger kan du oppleve det som om angsten kommer helt plutselig og uten forvarsel. Fysisk kan angst kjennes ved at du får hjertebank, skjelving, pustevansker eller at du tror du skal besvime eller kaste opp.

Diagnose

En angstdiagnose behøver ikke være en «livslang følgesvenn». Mange mennesker har en eller flere angstopplevelser i løpet av livet, men noen lever med det og lærer seg teknikker for å dempe symptomene. En diagnose kan være til hjelp dersom du i perioder har nedsatt funksjonsnivå – det vil si hvis du må være borte fra jobb eller ikke fungerer i det du til vanlig driver med.

Forskjellige typer angst

  • Sosial angst ubehag eller angst i møte med andre mennesker. Det kan også være at man har angst bare i møte med bestemte grupper mennesker eller i bestemte situasjoner.
  • Spesifikke fobier for eksempel er redsel for edderkopper, å fly eller høyder. Redselen er så sterk at man anstrenger seg for å unngå det som skaper redsel og man kan bli hemmet i sitt daglige liv.
  • Panikkangst hjertebank og svette. Mange blir redd for å besvime, bli kvalt eller dø. Redselen for nye anfall kan gjøre at man isolerer seg hjemme.
  • Agorafobi redsel for å forlate hjemmet og bevege seg ut på områder som man oppfatter som usikre, særlig åpne plasser og steder med mange mennesker.
  • Generalisert angstlidelse overdrevne bekymringer for dagligdagse hendelser. I tillegg har man ofte mye muskelspenninger og indre uro.
  • Tvangslidelse uvelkomne og ubehagelige tanker eller bilder i hodet. Ritualer eller tvangshandlinger brukes for å jage bort tankene og bildene. Mange kjenner skam knyttet til tvangstankene.
  • Posttraumatisk stresslidelse oppstår som en reaksjon på en psykisk smertefull hendelse eller mange belastninger over lengre tid. «Flashbacks» eller mareritt hvor man gjenopplever det vonde er vanlig, unngåelse av stedet opplevelsen foregikk likeså. Andre symptomer er anspenthet, skvettenhet, sinne og søvnproblemer.
  • Hypokondri er overdreven helseangst eller sykdomsangst. Kjennetegn er vedvarende opptatthet av at man kan ha alvorlige kroppslige (somatiske) sykdommer.

Behandling

Det finnes flere behandlingsmetoder for angstlidelser. Det er viktig at du finner en type behandling som passer for deg, og at du selv aktivt deltar i prosessen. Du må jobbe med å møte de situasjonene som for deg skaper angst. Noen klarer dette på egen hånd, mens andre trenger hjelp fra en terapeut. Snakk med fastlegen din om hvordan du kan få best hjelp.

Behandling for angst kan være egne treningsprogrammer hvor du «utsetter» deg selv for det som gir deg angst. Dette kalles eksponeringsterapi. En slik behandling kan også kombineres med samtaleterapi. Gjennom denne behandlingsformen vil du og terapeuten samarbeide om å bryte tankemønstrene som er med på å opprettholde problemene.