Her kan du lese om konkrete saker som Mental Helse Ungdom vil endre på i de nærmeste årene. For overordnede prinsipper, som bruk av tvang, se prinsipprogrammet. Tiltakene som foreslås i programmet er først og fremst rettet mot samfunnet. Det betyr at det ikke nødvendigvis er Mental Helse Ungdom som skal gjennomføre tiltakene vi ber om.
Mental Helse Ungdoms politiske program 2024-2026 er vårt manifest for å skape et samfunn hvor alle unge får muligheten til å ha best mulig psykisk helse. Dette dokumentet er vår visjon om en fremtid hvor åpenhet, forståelse og tilrettelegging er kjerneverdiene i helsevesenet, skolesystemet og arbeidslivet.
Vi tror på kraften i åpenhet. Å kunne snakke fritt om psykiske helseutfordringer, uten frykt for stigmatisering, er essensielt. Mental Helse Ungdom mener derfor at vi trenger å øke innsatsen for god og holdningsskapende folkehelseopplysning om psykisk helse på alle samfunnsområder
Forebygging står sentralt i vår politikk. Vi vet at god psykisk helse begynner tidlig i livet. Derfor må vi investere i robuste tilbud for barn og unge, både gjennom gode fritidstilbud, lavterskeltilbud, helsestasjoner og skoler. Tjenestene må være tilgjengelige utenom vanlig arbeidstid for å sikre at alle får den hjelpen de trenger, når de trenger det.
Vi ser at dagens system for velferdsytelser er for komplekst og uoversiktlig. Dette skaper unødvendig stress og kan føre til økonomiske straffetiltak for de mest sårbare. Derfor trengs det en forenkling av regelverk og prosesser, og løsninger som gir en samlet oversikt over rettigheter og plikter.
Tvang i helsetjenesten er et alvorlig problem. Vi arbeider for å redusere bruken av tvangsmidler og sikre at alternative behandlingsmetoder blir reelle alternativer. Bruken av tvang skal alltid være siste utvei, og pasientens stemme skal alltid bli hørt og respektert.
Samarbeid er nøkkelen til suksess. Bedre samhandling mellom kommunale tjenester, barnevern, og spesialisthelsetjenester er nødvendig for å sikre at alle får helhetlig og koordinert hjelp. Vi støtter tiltak som styrker denne samhandlingen og sørger for at barn og unge i barnevernets omsorg får den helsehjelpen de har rett til.
Vi tror på kraften i medvirkning. Når unge får være med på å bestemme over sin egen behandling, øker sannsynligheten for bedre behandlingsutfall. Derfor må alle tjenesteytere ha en felles forståelse av viktigheten av medvirkning, og samvalg bør være en integrert del av behandlingsprosessen.
Gjennom dette politiske programmet, søker vi å inspirere til handling og forandring. Vi inviterer alle – politikere, helsepersonell, lærere, og samfunnet som helhet – til å bli med oss i kampen for en bedre psykisk helse for alle unge i Norge. Sammen kan vi skape en fremtid hvor ingen skal ha det så vanskelig at døden blir eneste utvei.
Diagnoser
Digitale løsninger
Utviklingsarbeid
Åpningstider
Telefon- og chattetjenester
Tannhelse
Verdig pasienttransport
Avbestillingsgebyr
Opptrappingsplan for psykisk helse
Selvmord
Selvmordstanker
Selvmordsforsøk
Oppvekst
Økonomi
Unge foreldre
Fritid
Momskompensasjon
Rettigheter
Stigma
Behandling og oppfølging i kommunen
Individuell plan
Førstelinjetjenester
Tidlig innsats
Fastlege
Frivillighet i kommunen
Ungdomsråd
Råd for personer med funksjonsnedsettelser
Ventetidsgarantien
Henvisninger
Ambulante team
Nedleggelse av sengeplasser
Brukerstyrte plasser
Legemidler
Medisinfrie alternativ
Rus og psykiatri
Barnevernet
Samhandling mellom somatiske og psykiske helsetjenester
Plan for oppfølging
Barn og unge som pårørende
Pårørendes rettigheter
Tilrettelegging
Venner som pårørende
Psykisk helse i skolen
Seksualundervisning
Skolehelsetjenesten
Flere ansatte i skolen
Mobbing og krenkelser
Hjelp til begge parter i mobbekonflikter
Lærerens rolle
Tilrettelegging i skolen
Fraværsgrense
Fraværsregler i høyere utdanning
Lånekassen
Gradsomgjøringslån
Fullføringsrett
Rett til voksenopplæring
Åpenhet på jobb
Inkludering og tilrettelegging i arbeidslivet
Arbeidsmarkedstiltak
Unge under 25 år
Meldekort
Avklaring fra NAV
Uføretrygd
Forenkling av velferdsytelser
Nav-veiledere
Bostøtte
Trekk i ytelser pga. frivillig arbeid
Barn på flukt
Oppfølging på asylmottak
Midlertidige oppholdstillatelser
Kultursensitivitet
Adopterte
Rasisme og diskriminering
LHBT+
Norsk urbefolkning og nasjonale minoriteter
Definisjon av medvirkning
Begrepsbruk
Reell medvirkning
Rammebetingelser for medvirkning
Representasjon på ulike nivåer
Medvirkning på individnivå
Medvirkning på tjenestenivå
Medvirkning på systemnivå
Medvirkning i forskning
Medvirkning på samfunnsnivå