Mange av oss har lyst til å spise sunnere. Kanskje har du nyttårsforsett om å spise mer grønnsaker, eller ha «godtestopp»? At det er bra for den fysiske helsen vår å ha et sunt kosthold, er gammelt nytt for de fleste. Men visste du at hva og hvordan vi spiser også kan påvirke vår psykiske helse?
Først og fremst vet vi at det å få i seg nok mat, gjennom regelmessige og godt sammensatte måltider, er helt grunnleggende for humør, energinivå, konsentrasjonsevne og søvnkvalitet. Nyere forskning viser dessuten at et næringsrikt kosthold kan bidra til å forebygge angst og depresjon, og til og med bedre symptomer på depresjon. Mulige forklaringer på dette, er blant annet at maten vi spiser påvirker bakteriene i tarmen. Tarmen og hjernen “snakker” nemlig sammen!
Hvordan får man til å gjøre endringer i kostholdet som varer, og uten å skape et dårlig forhold til mat? Her er våre beste råd:
Å vite hva som er sunt å spise, fører ikke automatisk til at man får det til i praksis. Og hvis man blir for opptatt av hva som er usunt eller hva man ikke bør spise, fører det ofte til at man bare får enda mer lyst på akkurat den maten! For noen kan et slikt fokuset ta helt overhånd, og i verste fall utvikle seg til en spiseforstyrrelse. Derfor tenker vi at det er viktig å påpeke at det finnes ikke matvarer du ikke kan spise. Det er plass til litt av alt i et sunt kosthold, også mat man spiser bare fordi det smaker godt!
Frukt og grønnsaker
Fullkorn og grove kornprodukter
Bønner og linser
Nøtter
Fisk
Magre meieriprodukter